Samen beslissen

By 4 oktober 2017 oktober 6th, 2017 Geen categorie

‘Ik sta graag zelf mede aan het roer, daardoor voel ik me sterker’.

Patiënten komen in het ziekenhuis soms voor belangrijke en moeilijke beslissingen te staan over hun gezondheid. Artsen spelen hierbij een cruciale rol maar samen beslissen wordt steeds meer gestimuleerd.

Als een patiënt naar het ziekenhuis is doorgestuurd en na een grondig onderzoek de diagnose darmkanker krijgt, komt deze razendsnel in een traject terecht. De behandelend arts is dé expert en draagt dan vanuit zijn wetenschappelijke referenties en ervaring het beste behandelplan aan. We zijn allemaal grootgebracht met de verwachting dat de arts vertelt wat er met je gaat gebeuren dus wordt het behandelplan van de arts gevolgd.

Maar de rol van de patiënt in de beslissing over een behandeling verandert. Elke patiënt is anders en wat voor de ene patiënt een verwaarloosbare bijwerking is, kan voor een ander juist de kwaliteit van leven aantasten. Patiënten weten zelf welke zorg het beste aansluit op hun situatie en wensen. Daarom krijgen patiënten een actievere rol in het beslissingsproces en artsen bespreken meerdere mogelijkheden.

Om Samen Beslissen te stimuleren zijn er verschillende campagnes in Nederland. De dialoog tussen arts en patiënt staat daarin centraal en patiënten worden actief betrokken bij hun behandeling. Hierdoor krijgen zij de behandeling die het beste bij hun wensen en behoeften past.

De arts is expert over de behandeling maar de patiënt is expert over zijn/haar lichaam. Het idee achter ‘Samen beslissen’ is deze twee ‘expertises’ samen te brengen zodat er een gedeelde besluitvorming is tussen de patiënt en de arts. Op deze manier zet de arts zijn expertise in, maar krijgt de patiënt ook een volledig beeld van de behandel- en zorgmogelijkheden en de voordelen, risico’s en effecten daarvan.

Paul Brand, auteur van het boek ‘Dansen met de dokter’ (2016), ziet samen beslissen als een dans. “Als artsen en patiënten elkaars basispassen beter kennen, dan kunnen ze samenwerken in de spreekkamer. Een goedlopend consult is als een dans waarbij de danspartners elkaar aanvoelen en aanvullen en samen tot een bevredigend resultaat komen. Daarvoor moeten er zaken veranderen in de opleiding van artsen”.

Trainingsprogramma Samen Beslissen

CSS Breda werkt veel samen met zorginstellingen en ziekenhuizen en merkte dat dit onderwerp hoog op de agenda staat bij de zorgprofessionals. Het concreet toepassen verloopt alleen nog moeizaam.

Om deze reden hebben wij in samenwerking met verschillende ziekenhuizen een trainingsprogramma ‘Samen Beslissen’ ontwikkeld. Met dit trainingsprogramma helpen wij ziekenhuizen, en voornamelijk de zorgprofessionals, om met behulp van Werkplekleren met beeldende Leertechnologie ‘Samen Beslissen’ concreet toe te passen in de werkpraktijk. Wij geloven dat met behulp van dit Trainingsprogramma ‘Samen beslissen’ beter geborgd zal worden in de werkpraktijk waardoor de resultaten ook sneller en duidelijker zichtbaar zullen zijn!

Wil je meer informatie over het trainingsprogramma ‘Samen Beslissen’ of ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden die wij bieden? Neem dan contact met ons op, we zijn altijd bereid om daar geheel vrijblijvend meer over te vertellen!